Rekrytoija, sattuuko hakijan hylkääminen sydämeen?
Hakijoiden hylkääminen on väistämätön osa jokaisen rekrytoijan työtä. Pahimmillaan hylkääminen voi jättää ikävän maun hakijan suuhun, mutta parhaimmillaan se jättää positiivisen tunnejäljen ja antaa mahdollisuuden rakentaa tulevaisuuden verkostoja!
Minjonin reportteri nappasi mikin käteen ja kävi haastattelemassa rekrytoijiamme. Mitä Minjonin rekrytoijat antaisivat vinkiksi hakijan hylkäämiseen mahdollisimman lempeästi?
Ole mahdollisimman empaattinen
Vaikeinta kandidaattien ”clousaamisessa” on pettymyksen tuottaminen innostuneelle ja toiveikkaalle osaajalle. Olemalla empaattinen välität tunteen, että langan toisessa päässä on ihminen, joka välittää.
Perustele prosessista hylkääminen
Käytä hetki aikaa hylkäämisen syiden avaamiseen. Kerro, mitä rekrytoinnissa priorisoitiin ja mitkä syyt johtivat hylkäämiseen. Etenkin jos hakija pyytää, anna palautetta mitä hakija olisi voinut tehdä vielä paremmin.
Älä kiertele tai viivyttele
Kerro hakijalle uutiset mahdollisimman pian. Tietoa prosessista hylkäämisesta ei ole tarvetta roikottaa rekryn päättymiseen asti varsinkaan, jos hakija karsiutuu jo alkuvaiheessa. Prosessista jää hakijalle helposti ikävä olo, jos asiaa jää roikkumaan ja hän joutuu elämään epätietoisuudessa uutisia odotellen. Älä myöskään hylkäyspuhelussa kiertele tai kaartele uutisen kanssa vaan mene lempeästi suoraan asiaan.
Ole tukena ja tarjoa sparrausta
Rekryprosessista hylätyksi tuleminen voi olla kova kolaus. Käsittele asiaa hakijan kanssa, jos hänellä on tarve puhua asiasta. Tarjoa tukea sparraavalla otteella, jos hakija haluaa keskustella suoriutumisestaan rekryssä tai soveltuvuudestaan tehtävään.
Minjonin rekrytoijat alleviivaavat, että hyvin hoidettu ”ei jatkoon” -keskustelu on tärkeä luottamuksen ylläpitämiseksi! ”Kun clousaat tietystä rekrystä, niin pidä huolta ettet vahingossa clousaa omasta verkostosta”, Minjonin rekrytoija Annastiina kiteyttää. ”Don’t burn any bridges!”
Comments