Yhdenvertaisuus rekrytoinnissa 🏳️🌈✨
Päivitetty: 28. kesäk. 2022
Yhdenvertainen (työ)elämä kuuluu jokaiselle, vuoden jokaisena päivänä. Työyhteisönä ja rekrytoijana on tärkeä, että on yhteinen halu oppia ja toimia entistä paremmin, jotta jokainen tulee kohdatuksi tasa-arvoisesti omana itsenään – mitä enemmän keskustelemme, sitä enemmän ymmärrämme! Minjonin rekrytoija Mari Munne kertoo ajatuksiaan siitä miten yhdenvertaisuuden, monimuotoisuuden ja tasa-arvon voi ottaa huomioon rekrytoinneissa.
Miksi yhdenvertaisuus on tärkeää rekrytoinnissa?
”Työyhteisöt muodostuvat rekrytoinneista, jos halutaan monimuotoisia, yhdenvertaisia ja tasa-arvoisia työyhteisöjä, meidän täytyy myös rekrytoida sen mukaisesti. Ensiaskeleena on tarkastella omaa toimintaansa rekrytointityössä. Tässä asiassa ei ikinä ole valmis ja kaikkea ei tiedä. Aktiivinen oppimisen ja kehittymisen halu on kaiken A ja O!”

Kuinka päästä kohti yhdenvertaisempia rekrytointiprosesseja?
”Rekrytointimateriaalien tulisi olla sukupuolineutraaleja. Tärkeintä on kohdella ja puhutella jokaista kandidaattia osaaminen edellä, eikä kohdentaa jo alusta lähtien viestiä vain tietyille ihmisryhmille. Lähes kaikilla meillä on joitain rakenteellisia ennakkoluuloja, josta johtuen syrjivien oletusten tai jopa päätösten tekeminen on valitettavan helppoa. Voi olla hyödyllistä pohtia, onko rekrytoinnissa olennaista tietää muuta kuin kandidaatin osaamiseen liittyvät asiat? Tarvitseeko siinä esimerkiksi nimeä tai kuvaa? Anonyymia rekrytointia kannattaa kokeilla tai ainakin soveltaa joiltain osin!”
Miten edistää yhdenvertaista rekrytointia omassa työyhteisössä?
”Oman tiimin välinen avoin keskustelu on kultaakin kalliimpaa. Työyhteisön ja -ympäristön pitäisi olla jokaiselle turvallinen paikka, joten näitä puheenaiheita voi tuoda esille rekrytiimin tai oman esihenkilön kanssa. Joskus konkreettiset yhdenvertaisuutta edistävät teot vaativat yrityksiltä rohkeutta ja uskallusta kokeilla, ja omaa tiimiään kannattaakin haastaa oppimaan ja kyseenalaistamaan rekrytoinneissa tehtyjä päätöksiä.”

Kuinka yhdenvertainen rekrytointi näkyy työyhteisössä?
”Aivan jokaisella on oikeus saada koulutusta vastaavaa ja omaa osaamista tukevaa työtä. Yhdenvertaisen rekrytoinnin tuloksena henkilöiden vahvuudet rikastuttavat työyhteisöjä sekä tietenkin myös itse yrityksiä – jopa ehkä enemmän kuin oli odotettukaan! Yhteisöissä, jossa kaikki hyväksytään sellaisenaan kuin he ovat, kaikki pääsevät loistamaan ja tuloksena on laadukastakin laadukkaampi työnjälki. Kenenkään ei tarvitse pitää töissä yllä ”työminää”, vaan jokaisessa työssä on oikeus juhlistaa jokaista yksilöä, osaamista ja vahvuutta. Kun työyhteisö voi hyvin, se näkyy aina ulospäin.”
Kohti yhdenvertaisempaa työelämää ja sen yli! ❤️🧡💛💚💜💙