top of page
  • Writer's pictureMinjonit

Tekoäly työnhaussa | #työnhauntrendit2023

Oletko pähkäillyt, miten tekoälyä voisi hyödyntää työnhaussa? WE GOT YOU!😎


Minjonin reportteri istui Minjonin perustajan ja kokeneen rekrytoijan Satu Lappalaisen kanssa alas puhumaan kaikkia kutkuttavasta ja kiinnostavasta aiheesta, nimeltään tekoäly. Mutta miten kääntää tekoäly hyödyksi työnhaussa ilman, että kadotat itsesi tekoälylle? Nyt se selviää!

Kurkkaa alta Minjonin vinkit siihen, miten voit hyödyntää tekoälyä työnhaun eri vaiheissa.


Aloita aina ensin ajatustyöstä 💭

Kuten moni asia tässä elämässä, työnhakukin alkaa ajatustyöllä. Satu suosittelee pohtimaan ainakin näitä paria asiaa ennen kuin aloitat työnhaun:


1. Oletko sillä urapolulla, mitä olit ajatellut tai mitä olet toivonut? Voit tehdä työunelmakartan tai listan niistä asioista, mitä toivoisit työssäsi olevan enemmän ja mitä vähemmän. Näin selkeytät itsellesi sen, mitä kaipaat ja mitä tarvitset ammatillisesti.

2. Mitkä ovat syyt työnhaun aloittamiselle? Onko se todella tarpeellista, vai voisitko kenties puhua esihenkilösi kanssa siitä, kuinka voisitte nostaa työmotivaatiotasi?

3. Pohdi kokemuksiasi ja saavutuksiasi. Kirjoita ylös parhaimpia onnistumisia ja saavutuksia tähän mennessä. Peilaa näitä onnistumisia motivaationlähteisiisi ja pohdi, kuinka voisit saada enemmän onnistumisen tunteita työssäsi.


Tämän lisäksi voit pyytää apua tekoälyltä. Voit kysyä siltä, kuinka selvittää ja tunnistaa omat vahvuudet ammatillisesti. Näin saat paljon esimerkkejä, mitä kautta voit lähteä pohdiskelemaan mm. motivaationlähteitäsi, missä koet onnistumisen tunteita ja minkälaisia tavoitteita voit itsellesi asettaa.


Tässä vain muutama esimerkki. Mitä enemmän annat ajatustyölle aikaa, sitä hedelmällisempää työnhausta teet.


CV:n optimointi ✏️

Työnhaun ensimmäinen konkreettinen vaihe on yleensä CV:n laatiminen. CV toimii porttina, jonka kautta työnantajat saavat ensikosketuksen sinusta.


Tekoäly voi auttaa sinua tekemään CV:stä houkuttelevamman työnantajille, kun pyydät sitä oikolukemaan ja tarkastamaan mahdolliset kieliopilliset virheet. Tekoäly voi myös auttaa sinua analysoimaan tärkeitä avainsanoja tai nostamaan niitä paremmin esille.


MUISTA!

Älä kadota itseäsi tekoälylle. Tekoäly ei tiedä mitä osaat, mitä olet kokenut tai mitä työtehtäviisi on kuulunut. Älä siis anna koskaan tekoälyn tehdä kokonaan työtä puolestasi, vaan käytä sitä nimenomaan tukena CV:n rakentamisessa ja parantelussa.


Jotta saat varmemmin osaamisesi sanoitettua, hyödynnä Minjonin rekrytoijien luomaa CV-pohjaa, jonka mukana saat yksityiskohtaiset ohjeet, miten kirjoittaa osaamisesi CV:n eri kohtiin ja mitä asioita siinä kannattaa tuoda erityisesti esille.Työpaikkojen etsiminen 🔍

Kun CV:si on valmis, seuraava vaihe on työpaikkojen etsiminen – ellet ole jo sitä tehnyt.


Olit jo kerännyt sopivia ja houkuttelevia työpaikkailmoituksia välilehdillesi tai et, voit tekoälyn avulla laajentaa työpaikkojen etsintää ja tehostaa metsästystyötäsi työnhaun kentällä. Kerro siis tekoälylle oma ydinosaamisesi ja pyydä sitä listaamaan alallasi olevat erilaiset tittelit, joissa sinun osaamistasi voisi hyödyntää. Näin et sulje pois mitään potentiaalisia mahdollisuuksia ja voit löytää entistä enemmän titteleitä, johon osaamisesi olisi hyvä match!Haastattelut 🎤

Tekoälyä voi hyödyntää lisäksi työhaastatteluun valmistautumisessa. Suosittelemme sitä erityisesti haastattelutilanteiden harjoitteluun.


Tekoälyltä voi kysyä, kuinka olisi hyvä vastata tiettyihin kysymyksiin tai sitten suoraan kysyä yleisiä tai haastavia kysymyksiä mitä voi työhaastattelussa tulla eteen. Kun harjoittelet haastattelua tekoälyn kanssa, kannattaa erityisesti pohtia omia vastauksia ja niiden jäsentelyä niin, että pystyt kertomaan mahdollisimman hyvin osaamisestasi haastattelussa esimerkiksi antamalla konkreettisia esimerkkejä.

✨Muista mitä sinä haluat!✨

Oli tekoälyn antama haastatteluharjoitus kuinka hyvä tahansa, muista kuka olet, kun astut haastattelutilanteeseen. Haastatteluissa ei ole oikeita tai vääriä vastauksia tai kysymyksiä, eikä haastattelun pointti ole saada hakijaa mahtumaan tietynlaiseen boksiin tai muottiin. Tämä ajatus on vanhanaikaista ja tekoäly ei tunnista sitä. Kuten tekoälyä muutenkin, tässä kohtaa sitä kannattaa todellakin kyseenalaistaa.


 

Tekoälyn hyödyntäminen työnhaussa voi parantaa mahdollisuuksiasi saada haluamasi työpaikka. Muista kuitenkin, että tekoäly on vain työkalu. Emme suosittele käyttämään sitä yksinään, sillä SINUN pitää tehdä se todellinen työ ja täydentää tekoälyn tekemiä pohjia tai ehdotelmia omalla ammattitaidollasi ja persoonallisuudellasi.


Keep it real peeps!💖

160 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page