top of page
Etsi

Rakenna CV:si Minjonin 12 supervinkin avulla!

Curriculum Vitae on latinaa ja tarkoittaa elämänpolkua, mutta mitä kaikkea itsestään kannattaa kirjoittaa rekrytoijan luettavaksi?

1. Ole persoonallinen, ole sinä

Alkuun kannattaa kirjoittaa pieni esittely pähkinänkuoressa, jotta lukijalla alkaa pyöriä päässä elokuva sinusta. On tärkeää, että CV on omannäköinen: anna siis persoonasi näkyä. Kerro muutamalla lauseella itsestäsi: kuka olet, mikä sinua motivoi ja mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla.

2. Vinkki alan vaihtajalle

Jos koulutuksesi ja kokemuksesi eivät suoraan kerro, miksi haet tiettyä paikkaa, niin CV kannattaa otsikoida. Esimerkiksi, jos haluat vaihtaa juridiselta alalta rekrytoinnin maailmaan, niin voit kirjoittaa otsikoksi: tuleva rekrytoinnin ammattilainen. Alanvaihtajana on myös erityisen tärkeää kertoa muutamalla rivillä, mistä tulet, mihin olet menossa, mitä osaat, mistä olet kiinnostunut, mitä seuraavaksi ja mitä teet vapaa-ajalla.

3. Sisältö on tärkein

Sinun ei tarvitse miettiä ”kikkakolmosia”. Jos olet visuaalinen, niin tuo sitä esiin. Jos taas jokin visuaalinen ratkaisu tuntuu ”hifistelyltä”, älä toteuta sitä. Ulkomuoto ei ratkaise vaan sisältö. Voit ottaa avuksi netistä tai esimerkiksi Canvasta löytyvät CV-pohjat, jotka auttavat asioiden jäsentelyssä ja ovat ulkonäöltään selkeitä.


4. Ole tavoitettavissa, muista yhteystiedot

Yhteystiedot on tärkeää olla selkeästi esillä CV:ssäsi ja ne kannattaa laittaa myös LinkedIn-profiilisi yhteenvetoon. Jotkut rekrytoijat ovat ensisijaisesti yhteydessä hakijoihin puhelimitse. Pidä siis kännykkä näköpiirissä!


5. Onko kuva pakko olla?

Kuvat herättävät tarinasi henkiin ja rekrytoijan on myös helpompi muistaa CV:si. Rekrytoija ei katso kuvaa arvioiden vaan pointti on se, että hän saa hyvän kokonaiskuvan siitä kuka olet. Kuva ei kuitenkaan ole ratkaiseva tekijä rekrytointiprosessissa.


6. Mikä on hyvä CV:n pituus?

Mieti tarkoitus edellä ja kristallisoi tietoa. Panosta tekstiin, että se on kivaa ja selkeää. Myös tyhjä tila ja ilmavuus auttavat luettavuutta.

CV:tä on helppo seurata, kun siinä on selkeitä otsikoita, mutta pituudesta ei ole mitään absoluuttisia sääntöjä. CV:tä ei siis ole tarpeen mahduttaa yhdelle sivulle, kunhan kaikki tieto on relevanttia ja helposti löydettävissä.


7. Pihvi ja tiivistäminen – eli kuinka kerrot kokemuksestasi

CV:ssä kannattaa kirjoittaa tärkeimmät ja viimeisimmät työkokemukset ensin, jotta ne ovat nopeasti nähtävissä. Valitse, mitkä työt ovat hakemasi paikan kannalta relevanteimmat ja avaa niitä eniten.

Pelkkä työnimike ei siis riitä, koska tehtävänkuvia on hyvin erilaisia. Kerro, millaisissa töissä olet ollut ja millaista kokemusta olet kartuttanut. Avaa myös, kuinka itsenäinen roolisi oli ja minkätyyppistä tiimityötä teit. Voit ”vääntää rautalangasta”, mitä opit ja miten voisit hyödyntää sitä uudessa paikassa. Älä ajattele, että rekrytoija tekee oikeat johtopäätökset vaan kirjoita kaikki itse.

Jos olet ollut viimeiset kymmenen kesää samassa paikassa töissä eivätkä tehtäväsi ole muuttuneet, niin kaikkia ei tarvitse kirjoittaa auki erikseen. Kokemuksia voi niputtaa, jotta CV on helppolukuinen ja asia tulee kristallinkirkkaasti esiin.


8. Kiteytä ja muista konkretia!

Kirjoita yhdellä lauseella tai listalla, mitä otit kustakin työkokemuksesta mukaasi: mitä osaamista ja mitä taitoja kartutit. Tee kristallisointia otsikoilla ja tee asioista omia kokonaisuuksia. Älä koskaan vähättele itseäsi ja osaamistasi.Maalaa kuvaa, jottei CV ole vain lista asioita. Konkretisoi! -kerro kaikki esimerkit, mitkä ikinä keksit, rekrytoijat rakastavat niitä. Ne myös auttavat tarinallistamaan, ja elokuva ihmisestä pyörii paljon kirkkaammin ja värikkäämmin.


9. Älä unohda harrastuksia

Jos harrastus on intohimo tai se on tärkeä osa omaa elämää, niin kirjaa se CV:hen mukaan. Kaikki harrastukset ja kiinnostuksen kohteet kertovat siitä, mitä arvostat elämässä. Jos rekrytoija ymmärtää arvomaailmaasi, hänen on helpompi miettiä sovitko yrityksen kulttuuriin ja nauttisitko heidän työarjestaan tai mahdollistaako työ sen, että voit olla harrastuksesi parissa.


10. Oman motivaation sanoittaminen

Tuo esiin CV:ssäsi, mikä sinulle on tärkeää. Kerro, mitä olet oppinut itsestäsi opinnoissa, töissä tai muuten elämässä. Myös omien arvojen tuominen esiin auttaa huomaamaan, resonoiko työnantaja niiden kanssa. Älä pelkää, että rajaat itsesi pois jostain sen takia, että tuot esille mikä sinulle on tärkeää. Me kaikki haemme merkityksellisyyden tunnetta, kun haemme uutta työtä. Jahtaamme elämässä fiilistä, että olemme oikeassa elokuvassa ja saamme tehdä työtä, josta nautimme. Pidä se johtotähtenä. Älä yritä olla kaikkea kaikille, koska mistä sinun unelmiesi työnantaja tunnistaa sinut silloin? Mitä rohkeammin tuot itseäsi esille, sitä helpompaa on tehdä täydellinen match sinun ja unelmaduunisi kanssa.


11. Pilkunviilausmomentti

Kun olet tehnyt CV:n, tulet lähettämään sen monelle ihmiselle. Pidä mielessä, mikä on CV:si tarkoitus. Haastatteluun pääsee siten, että rekrytoijalle tulee tosi selkeä kuva että sinä voisit olla hyvä tekijä siihen rooliin, yritykseen ja yrityskulttuuriin. Ota siis vielä hetki ja käy CV:si kunnolla läpi. Katso, että fontit ovat yhtenäiset ja tarkista oikeinkirjoitus. Pyydä kaveria oikolukemaan. Jos sinulla on kirjoitusvirhe tai väärä fonttikoko jossain, se ei maailmaa kaada. Yleisellä tasolla haluat kuitenkin antaa sellaisen kuvan, että tartut työhösi tunnollisesti ja huolellisesti. CV on käyntikorttisi työnhaussa, joten se kannattaa viimeistellä hyvin.


12. Valmiina?

Lähetä CV aina pdf-tiedostona, jotta fontit ja muotoilut eivät muutu rekrytoijan avatessa sen. Lisäksi jos sinulla on hyvä ja ajantasainen LinkedIn-profiili, niin voi laittaa sen linkin mukaan.


Tässä tekstissä käytiin läpi Minjonin perustajien Camilla Kylanderin ja Satu Lappalaisen CV-vinkit Haku Päällä -podcastin kolmannesta jaksosta. Kuuntele jakso täältä!




Comments


bottom of page