top of page

Näin saat unelmaduunisi! Paitsi hetkinen – mikä se edes on?

”Toi olis mun unelmaduuni!” Kuinka monta kertaa olet huokaissut nämä sanat? Ja unohtanut sitten koko asian tunnin kuluttua? Niinpä.


Unelmaduunista haaveilu ja sen tavoittelu voivat olla motivoivia kokemuksia jo itsessään. Mielikuva täydellisestä työnkuvasta voi kuitenkin olla loppujen lopuksi aika hähmäinen. Ennen kun voit kiikaroida unelmatyösi perään, selvitä itsellesi, miltä se ylipäätään näyttää.


Nappaa alta meidän Elinin vinkit siihen, miten ensin tunnistat unelmaduunisi ja sen jälkeen myös saat sen!



1. Se tärkein kysymys: miksi, miksi ja miksi!


Mistä tietää, että on menossa kohti sitä oikeaa? Innostuminen on aina hyvä merkki. Tarkkaile, mistä innostut ja mistä nautit myös vapaa-ajalla. Mitä haluaisit lisää työelämään? Näistä aineksista koostuu unelmatyön resepti.


Innostumisen havainnointi on vielä aika iisiä. Seuraavaksi pitääkin katsoa syvemmälle peiliin ja kysyä miksi. Miksi jokin projekti, tehtävä tai vaikkapa blogipostaus saa sinut innostumaan? Toista itsellesi miksi-kysymystä ja saat sanoitettua syvemmän motivaatiosi.


Psst! Kannattaa pölläyttää ajatuksiasi välillä tällä tavalla, vaikka ajattelisitkin, että sinulla on jo kirkas käsitys toiveittesi työnkuvasta. Yllättäviä asioita saattaa löytyä!



2. Miksi minut kannattaa tavata?


Vaikein ajatustyö on ohi, lupaamme! Kun teet sen hyvin, on loppu helppoa kuin heinänteko – tai ainakin melkein. Sanoitettuasi motivaatiosi itsellesi, on se helpompi kertoa myös potentiaaliselle työnantajalle.


Lähetitpä sitten avoimen hakemuksen tai vastauksen rekry-ilmoitukseen, on hakemuksen ensisijainen tehtävä varmistaa kutsu haastatteluun. Tutustu siis huolellisesti kohdeyritykseen ja tehtävänkuvaukseen. Sanoita hakemuksessasi, mitä sinä toisit mukanasi yhteisöön. Peilaa osaamistasi ja kokemustasi ilmoituksessa esitettyihin vaatimuksiin ja toiveisiin. Jos lähetät avoimen hakemuksen, kerro, miten osaamisesi ja näkemyksesi voisivat mielestäsi täydentää yrityksen osaamista.


Hakukirjeessä myyt siis itseäsi ja osaamistasi, valuuttana on kutsu haastatteluun. Kuvaile osaamistasi, motivaatiotasi ja innostuneisuuttasi. Näytä, että sinun kanssasi kannattaa jutella vielä lisää! Käy lukemassa vinkit oman osaamisen sanoittamiseen täältä.


3. Muista, että haastattelu on myös sinua varten


Kutsu haastatteluun, jes! Olet jo pitkällä, joten nyt kannattaa rauhoittua ja hymyillä. Vaikka jännittääkin!


Valmistaudu aloittamaan vahvasti. Heti ensimmäinen ”Kerro jotain itsestäsi” -kysymys on monesti se kaikkein vaikein. Mieti valmiiksi, kuka olet, mistä tulet ja minne olet menossa. Olet tehnyt jo hyvän pohjatyön, nyt on aika vielä kerran näyttää se!


Jokainen haastattelu on erilainen. Jännityksestä huolimatta, pyri olemaan läsnä hetkessä. Mikä siinä hetkessä tuntuu hyvältä, on oikein.


Haastattelutilanne on myös sinua varten. Sinä selvität yhtä lailla, oletteko oikea match toisillenne. Mieti siis etukäteen, mitkä asiat sinulle työssä on tärkeitä, ja kysy niistä haastattelijoilta, kun tilaisuus annetaan. Kaikki kysymykset mitä oikeasti haluat tietää, ovat hyviä kysymyksiä.



4. Tervetuloa meille!


Tai sitten jonnekin muualle. Lopulta jännitys raukeaa päätökseen: joko työnantajan tai sinun päätökseesi. Valinta ei välttämättä kohdistukaan sinuun, mutta myöskään sinun valintasi ei välttämättä enää haastattelun jälkeen kohdistu kyseiseen työnantajaan.


Palaset eivät aina loksahda niille paikoille, mitä olit ajatellut. Pettymyksestä huolimatta lopulta se on oikein. Unelmaduuni odottaa sinua jossain muualla!




Tsemppiä työnhakuun kaverit!


391 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page