top of page
  • Writer's pictureMinjonit

Kiikarissa kesätyö? Minjonin 10 vinkkiä CV:n ja työhakemuksen laatimiseen!

Kesätöiden haku on ovella ja kilpailu halutuista paikoista on usein kova. Huolellisesti laadituilla työnhakudokumenteilla voit varmistaa, että erotut paremmin joukosta ja pedata parempaa tietä kohti työhaastattelua! Nappaa alta Minjonin vinkit talteen.CV:n laatiminen

1. Ole persoonallinen, ole sinä

CV:n alkuun kannattaa kirjoittaa lyhyt esittely itsestäsi pähkinänkuoressa, jotta rekrytoijalla alkaa pyöriä päässään elokuva sinusta. On tärkeää, että CV on omannäköinen: anna siis persoonasi näkyä. Kerro muutamalla lauseella itsestäsi: kuka olet, millainen kokemuksesi on ja mitkä ovat tavoitteesi.


2. Tuo osaamisesi heti esiin

CV:tä laatiessa on tärkeää tuoda osaaminen ja innostuminen heti esiin, eli CV kannattaa otsikoida! Otsikoinnin avulla rekrytoija näkee heti ensisilmäyksellä minkä alan työnhakijan CV hänellä on käsissään. Otsikoinnissa kannattaa aina myös pitää haettava työpaikka mielessä. Esimerkiksi, jos haet kesätyöpaikkaa markkinoinnista, niin voit kirjoittaa otsikoksi: ”innostunut markkinoinnin harjoittelija” tai ”tuleva markkinoinnin ammattilainen”.


3. Kerro kokemuksestasi

Lisää viimeisimmät kokemuksesi heti CV:n alkuun, jotta ne ovat nopeasti nähtävissä. Kerro, mitä tehtäviä olet tehnyt ja millaisissa projekteissa olet työskennellyt. Pelkkä työnimike ei siis riitä, koska tehtävänkuvia on hyvin erilaisia. Voit ”vääntää rautalangasta”, mitä tehtävästä opit ja miten voisit hyödyntää sitä uudessa työssäsi. Älä ajattele, että rekrytoija tekee oikeat johtopäätökset, vaan kirjoita kaikki itse.


Muista myös, että mitään työkokemusta ei kannata vähätellä – kerro siis rohkeasti aikaisemmista työpaikoista ja opeista, vaikka ne eivät liittyisi hakemaasi tehtävään. Jos olet urasi alussa eikä työkokemusta ole vielä kertynyt, avaa CV:ssä myös luottamustoimia, harrastuksia tai vaikkapa TET-töitä. Kerro miten olet näissä pärjännyt ja mitä olet näiden kautta oppinut.


4. Kiteytä ja muista konkretia

Kokemuksia voi niputtaa, jotta CV on helppolukuinen ja asia tulee kristallinkirkkaasti esiin. Voit myös kirjoittaa mitä otit kustakin työkokemuksesta mukaasi: mitä osaamista ja mitä taitoja kartutit. Tee kristallisointia otsikoilla ja tee asioista omia kokonaisuuksia.


Konkretisoi ja kerro esimerkkejä – rekrytoijat rakastavat niitä. Jos olet esimerkiksi ylittänyt myyntitavoitteen kahvilassa tuo luvut esiin tai, jos olet ollut mukana onnistuneesti järjestetyssä tapahtumassa, kerro sen tuloksista. Älä koskaan vähättele itseäsi ja osaamistasi!


5. Sisältö on tärkein

CV ei vaadi ”kikkakolmiosia”. Jos olet visuaalinen, tuo sitä esiin. Jos taas jokin visuaalinen ratkaisu ei tunnu omalta – älä toteuta sitä. Ulkomuoto eikä pituus ratkaise, vaan sisältö sekä selkeys. Voit ottaa avuksi netistä löytyviä CV-pohjia, jotka voivat auttaa asioiden jäsentelyssä ja ovat usein ulkonäöltään selkeitä.Työhakemuksen laatiminen

6. Hakemuksen valmistelu

Työhakemuksessa on tärkeätä tuoda esiin, miksi haet paikkaa ja miksi sinut kannattaisi valita haastatteluun. Ennen kuin aloitat työhakemuksen laatimisen, pysähdy hetkeksi ja pohdi miksi olet kiinnostunut haettavasta tehtävästä, mikä haetussa yrityksessä innostaa ja miksi koet, että olisit hyvä kyseissä roolissa.


7. Miksi sinut kannattaisi valita haastatteluun?

Yksi työhakemuksen tärkeimmistä tehtävistä on kertoa lukijalle, miksi juuri sinut kannattaisi valita haastatteluun. Pohdi siis syitä siihen ja nosta esiin tärkeimmät pointit työhakemuksessasi. Voit esimerkiksi listata kolme syytä, ja avata niitä esimerkkien kautta – muista tässäkin konkretia. Jos koet, että sinut tulisi valita työhaastatteluun erinomaisten tiimipelaajataitojesi takia, kerro tästä aito esimerkki työelämästäsi tai harrastuksesta tai liitä mukaan kollegan tai entisen esimiehen tai valmentajan referenssi tiimityöskentelytaidoistasi.


8. Motivaatiotekijät

Sen lisäksi, että on tärkeää nostaa esiin miksi sinut kannattaisi valita haastatteluun, on myös hyödyllistä nostaa esiin itselle tärkeitä motivaatiotekijöitä. Mieti siis eri motivaationlähteitäsi ja tuo ne esiin työhakemuksessa. Sinun kannattaa ajatella asioita, joista innostut. Inspiroidutko itsenäisestä tekemisestä vai tiimityöstä? Vai kenties vastuun kantamisesta ja järjestyksen luomisesta? Muista, että sinun ei tarvitse olla kaikille kaikkea.


Lisäksi avaa sitä, mistä eri motivaatiotekijöistä olisi hyötyä juuri haetussa tehtävässä! Mitä rohkeammin tuot itseäsi esille, sitä helpompaa on tehdä täydellinen match sinun ja unelmaduunisi kanssa.


9. Työhakemuksen tarkoitus

Dokumentteja laatiessa on hyvä pitää mielessä CV:n ja työhakemuksen tarkoitukset. Työhakemuksessa ei tulisi toistaa kaikkea mitä CV:stä löytyy – työhakemus ei ole CV esseemuodossa! Muista siis työhakemuksen tärkein aspekti: tuoda esiin miksi olet kiinnostunut paikasta, ja miksi sinut tulisi valita haastatteluun. Laadi hakemus sen tärkein fokus mielessä pitäen.Viimeistely

10. Yksityiskohdat ja viimeistely

Haastatteluun pääsee siten, että rekrytoijalle tulee todella selkeä kuva siitä, että sinä voisit olla hyvä tekijä haettuun rooliin, yritykseen ja yrityskulttuuriin. Ota siis vielä hetki ja käy CV:si ja työhakemuksesi kunnolla läpi. Katso, että fontit ovat yhtenäiset, tarkista oikeinkirjoitus ja varmista, että dokumentit ovat kohdistettu hakemaasi työpaikkaa varten.


Jos sinulla on kirjoitusvirhe tai väärä fonttikoko jossain, se ei maailmaa kaada. Yleisellä tasolla haluat kuitenkin antaa sellaisen kuvan, että tartut työhösi tunnollisesti ja huolellisesti. Muista lähettää dokumentit aina PDF-muodossa, jotta fontit ja muotoilut eivät muutu rekrytoijan avatessa dokumentteja.Tsemppiä kesätyönhakuun kaverit!❤︎

196 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page