Intohimoa etsimässä – onko työn merkityksellisyydellä väliä?
Työn merkityksellisyys on viime aikoina herättänyt paljon keskustelua muun muassa LinkedInissä. Osa ei koe, että työn tarvitsee olla merkityksellistä vaan heidän mielestään merkityksellisyyttä voi keskittyä kokemaan vapaa-ajalla. Mutta onko väärin toivoa tuntevansa merkityksellisyyttä, kun työn tekemiseen kuluu elämästä kuitenkin kolmasosa eli saman verran kuin nukkumiseen?
Useat viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, kuinka paljon hyötyä innostuksen ja motivaation tunteista työssä on. Ne auttavat pääsemään kiinni työn imuun, jota kokiessaan ihmiset pysyvät terveempinä ja he palautuvat pettymyksistä nopeammin. Luovuus saadaan työpaikoilla paremmin käyttöön, innovatiivisuus kohoaa ja innostuneet työntekijät saavat enemmän aikaiseksi.
Kun tätä pohtii, herää uusi kysymys: kuka oikeasti ei haluaisi, että oma ja muiden työ on merkityksellistä? Entä oletko miettinyt, millaisia paineita työn merkityksettömyys asettaa vapaa-ajalle? Onko vapaa-aikasi viikonloppuisin ja arkisin kello viiden ja yhdentoista välillä riittävän innostavaa, jotta et tarvitse merkityksellisyyden kokemusta töissä?
Onko työ pakkopullaa, jonka glitteröit siedettäväksi?
Innostuksen määrä ei ole vakio eikä meillä ole x määrää innostusta, jonka voisimme jakaa elämämme eri osa-alueille haluamallamme tavalla. On keinotekoista ajatella, että joku innostuisi ainoastaan vapaa-ajalla ja joku toinen vain työpaikallaan. Innostus riippuu täysin siitä, millaisia hetkiä sinulla työpäivissäsi ja vapaa-ajallasi on, ja nämä hetket yhdessä määrittävät innostuksesi tason. Se, ettei koe intohimoa ja merkityksellisyyttä omassa työssään voi johtaa siihen, että olo on turta ja ihminen on laimeampi versio itsestään myös vapaa-ajalla.
Moni kokee myös työn pakollisena pahana, ja keskustelu intohimosta ja motivaatiosta voi ahdistaa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että pitäisi esittää intohimoista ja tulla töihin hymyilevä maski kasvoilla. Väkisin innostuminen on ihmiselle kamala taakka.
Minjoneiden mielestä elämää on hyvä ajatella kokonaisuutena ja hereillä ollessa jokaisella pitäisi olla vähintään muutamia aika innostavia juttuja. Joten jos sinusta tuntuu, ettet löydä kipinää omassa arjessasi tai koet kollegan innostuksen ärsyttävänä, niin on hyvä pysähtyä tämän äärelle.
Mistä merkityksellisyyden tunne muodostuu?
Merkityksellisyyden tunne ja sen syntyminen ovat yksilöllisiä. Ne muodostuvat ihmisillä hyvin eri asioista ja voimaannuttavia elementtejä voivat olla esimerkiksi tiimityöskentely, sosiaaliset kontaktit, kauneus, raha, asema tai se, että oma työ tukee yhteiskunnallisesti tärkeää aatetta. Ulospäin samanlaisena näyttäytyvän käytöksen takana olevat syyt voivat siis olla keskenään aivan erilaisia.
Minjonit neuvovat katsomaan, mikä ruokkii sinun energiatasojasi ja motivaatiotasi, koska se vahvistaa merkityksellisyyden tunnetta. Kannattaa myös miettiä, miksi jokin on sinulle merkityksellistä: esimerkiksi raha on monille todella tärkeää, mutta harvoille se yksin riittää innostuksen lähteeksi. Tutki siis jokaista elämäsi palasta, tuoko se hyvää oloa ja onko se omannäköistä.
Jos tunnistat jonkin itsellesi todella merkityksellisen asian, joka tuottaa suurta iloa, niin mieti, onko sitä mahdollista tehdä työkseen. On hyvin vaikeaa löytää yksikin intohimo, joten se kannattaa ainakin yrittää liittää osaksi omaa työtä. Voi myös olla, että tämä sinua luonnostaan liikuttava elementti tulee osaksi arkeasi jollain yllättävällä tavalla ja yhtäkkiä olet luonut itsellesi elämän, jota et olisi ikinä voinut kuvitellakaan. Ole siis rohkea ja uskalla todeta, mikä intohimosi on ja että haluat käyttää siihen aikaasi. Ja jos löydät elämästäsi jotain itsellesi sopimatonta tai ei-motivoivaa, niin siivoa se pois.
Intohimolla on väliä!
Jos omat kokemukset työstä ovat olleet epäinspiroivia, voi olla vaikea hyväksyä toisen onnellisuutta ja innostusta työpaikalla. Minjoneiden mielestä ihmisen pitäisi sanoa kyllä sille mahdollisuudelle, että työ voi olla merkityksellistä. Kyse on myös siitä, millaista maailmankuvaa elät eli suljetko itseltäsi tämän jo ajatuksen tasolla pois. Merkityksellisyyttä on vaikea tuntea, jos koet, että työ on vain väline rahan saamiseksi
.
Työssään ei tarvitse riutua vaan sinun on mahdollista elää arkea, jossa iso osa työstäsi tuntuu merkitykselliseltä. Eli kyllä, omasta työstä voi olla innostunut ja siihen voi suhtautua intohimoisesti. Ja kyllä, työtään voi rakastaa!
Nappaa tästä kysymykset itsetutkiskeluun:
Onko sinulla rauha oman työsi suhteen vai mietitkö jo vaihtoa seuraavaan työpaikkaan?
Koetko ilon hetkiä ja lämpöä tai jopa rakkautta tekemääsi työtä kohtaan?
Vai kalvaako sinua tunne, että aikasi menee hukkaan?
Oletko tyytyväinen asemaasi ja saamaasi arvostukseen?
Saatko vaikuttaa työhösi?
Pääsetkö kilpailemaan?
Teetkö töitä tarpeeksi omannäköisen aatteen eteen?
Millaiset hetket tuovat sinulle iloa?
Mikä tuottaa sinulle energiaa ja hyvää oloa?
Onko sinun mahdollista liikkua riittävästi?
Entä vapaa-ajalla: onko sinusta kiva puhua omasta työstäsi?
Tuntuuko, että olet vapaa-ajalla enemmän oma itsesi kuin töissä ollessa?
Elätkö ylipäätään omannäköistä elämää?
Tässä tekstissä tutkailtiin Minjonin perustajien Camilla Kylanderin ja Satu Lappalaisen keskustelua Haku Päällä-podcastin yhdeksännessä jaksossa. Kuuntele jakso täältä.
