• Minjonit

Samuli Salonen - motivaation siivittämänä menestykseen

Samuli Salonen on tullut monelle tutuksi LinkedInissä. Kaikki alkoi tämän vuoden alussa, kun Samuli muutti Tampereelta Helsinkiin ja halusi laajentaa verkostoaan ja tutustua uusiin ihmisiin. Vilpittömillä keskustelunavauksillaan, kannustavilla kommenteillaan ja huikealla draivillaan hän valloitti monen some-sydämen tutustuen samalla satoihin uusiin ihmisiin.

Myös me Minjonit törmäsimme Samuliin Linkkarissa. Sovimme treffit ja vähän ajan päästä hän ilmestyi toimistollemme tuoreiden korvapuustien kera.


Toin nämä kauppatorilta, näytti tosi hyviltä.Kerroimme Samulille, motivaatiorekrytoinnista ja siitä, kuinka autamme nuoria osaajia löytämään motivoivia työpaikkoja. Kävi ilmi, että Samuli oli viime metreillä omassa työnhaussaan ja ehdotimme hänelle motivaatioprofiilin luomista. Motivaatioprofiilimme kertoo, mitkä motivaation lähteet ovat meille tärkeimpiä. Toisin sanoin motivaatioprofiilimme antaa sanoja sille, minkä tyyppinen tekeminen ja minkä tyyppiset olosuhteet ovat omiaan antamaan meille draivia ja energiaa arkeen.


Samuli tarttui samulimaisella innolla motivaatiohaasteeseen. Hänen motivaatioprofiilinsa kertoo tarinaa henkilöstä, joka motivoituu vahvasti sosiaalisista hetkistä, tiimihengestä, vaikuttamisesta, vastuun kantamisesta, kilpailutilanteista ja uuden oppimisesta.


Tuli esiin paljon sellaisia asioita, jotka ovat olleet minulla takaraivossa jo pitkään. Oli mahtavaa puhua ne teidän kanssa auki – nyt tuntuu siltä, että oma motivaatio aukesi ihan eri levelillä. Tuli sellainen fiilis, että nyt tietää entistä paremmin, mikä on itselle tärkeätä arjessa ja työssä.


KOHTI ENERGISEMPÄÄ JA INNOSTAVAMPAA ARKEA


Samuli päätti lähteä hakemaan uutta työpaikkaa, koska kaipasi laajempaa työnkuvaa ja enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin.

Haluan päästä tuomaan omia ideoitani esiin ja myös laittaa osan niistä täytäntöön. Minulle on motivoivaa nähdä oman työni vaikutukset käytännössä! Kaipaan sellaista fiilistä omaan työhön, että pääse ”valloittamaan vuoria” ja aidosti näyttämään mihin pystyy. Liian tiukat ohjeet eivät siis ole minua varten.


Vaikuttamisen lisäksi Samulia motivoi vahvasti yhteisöllisyyden tunne. Hän kertoo arvostavansa suuresti tiimin tukea ja yhdessä tekemistä.


Sparrailu ja tiimin kanssa ideointi on tosi motivoivaa! Tätä tarvitsen ehdottomasti lisää ja odotan itse asiassa uudelta työltäni juuri tätä. Jo rekrytointivaiheessa teimme tiimiharjoituksia ja siitä tuli ihan sairaan hyvä fiilis!

Myös uuden oppiminen on Samulille erityisen tärkeätä työssä. Hän uskoo pääsevänsä uudessa työssä tyydyttämään tiedonnälkäänsä.


Vaikuttaa siltä, että uuden oppiminen on uudessa työssäni ykkösjuttu – pääsen tekemään eri alojen yritysten kanssa yhteistyötä hyvin erilaisten projektien merkeissä. Jatkuvalla syötöllä pitäisi tulla jotakin uutta eteen!

Samulia motivoi lisäksi menestyminen ja kilpailutilanteet. Työnhaussa hän kokee sen olevan kaksiteräinen miekka.

Monet työnantajat näkevät sen plussana, että uransa alkuvaiheessa on ”nälkää”, mutta menestymisen halua myös pelätään. Työnantaja saattaa epäillä sitä, malttaako kunnianhimoinen nuori osaaja pysyä tiimissä pidempään. Mielestäni ei sinänsä ole väliä missä on, kunhan saa halutessaan lisää haasteita. Jos sen sijaan ei pääse etenemään talon sisällä, niin kaasupoljin pohjaan, hän hymyilee.


KAIKKI LÄHTEE ITSETUNTEMUKSESTA


Me Minjonilla tutustumme jatkuvasti Samulin kaltaisiin nuoriin osaajiin, joita motivoi vaikuttaminen, päätöksenteko, vastuu, kilpailu ja menestyminen. Nämä ovat kuitenkin motivaation lähteitä, joille on helpompi saada bensaa, kun on edennyt urallaan pidemmälle. Samuli tunnistaa levottomuuden tunteen, mikä syntyy, kun kaikkea ei pääsekään tekemään heti valmistumisen jälkeen. Hänellä onkin hyvä vinkki kaikille, jotka tunnistavat itsessään näitä draivereita.


Ihminen yliarvioi mitä voi saavuttaa vuodessa ja aliarvioi mitä voi tehdä kymmenessä vuodessa. Jos ura etenee omasta mielestään liian hitaasti, on hyvä vaihtaa perspektiiviä! Aina ei myöskään kannata mennä titteli edellä, kun valitsee työpaikkaa, vaan miettiä mikä pesti kehittää eniten isossa kuvassa.


Samuli on tehnyt meihin Minjoneihin vaikutuksen omalla itsetuntemuksellaan! Hän tuntee itsensä ja osaa johtaa itseään arjessa niin, että motivaatio pysyy korkealla. Mitä neuvoja hänellä on nuorille tekijöille, jotka haluavat ymmärtää omaa motivaatiotaan paremmin?


Kannattaa kuunnella muiden ihmisten tarinoita. Kysele eri alojen ammattilaisilta mitä he tekevät ja miksi. Olen itse oppinut paljon kuulemalla asioista, jotka ovat ihmisten valintojen takana. Omaa kalenteria voi myös katsoa taannehtivasti ja miettiä, mistä hetkistä nautti kaikista eniten? Joskus olen kirjoittanut koko päiväni kaikki tekemiset kalenteriin ja merkannut innostavat asiat hymy-naamalla. Tällä tavalla opin siitä, mistä käytännön tekemisen tasolla nautin arjessani eniten!


MISTÄ LÖYTÄÄ MOTIVOIVA TYÖ?

Samulilla oli myös hyvä vinkki motivoivan työn löytämiseen. Hän kehottaa työnhakijoita oma-aloitteisesti hakemaan potentiaalisista työpaikoista tietoa.

Käy ihmeessä lounaalla ihmisten kanssa, jotka tekevät sellaista työtä mitä kuvittelet haluavasi tehdä. Tällä tavalla saat tietoa siitä, miltä työnkuva käytännössä näyttäytyy. Voit myös ehdottaa tapaamisia tietyn yrityksen työntekijöiden kanssa. Itse juttelin viiden työtekijän ja viiden entisen työntekijän kanssa ennen kuin otin työpaikan vastaan.