top of page
  • Writer's pictureMinjonit

5 + 1 vinkkiä oman osaamisen sanoittamiseen ✨

”Mitä mä nyt sitten muka osaan?” Paljonkin! Ja juuri se sinun pitää kertoa tulevalle työnantajallesi.


Me tiedämme, että oman osaamisen sanoittaminen on vaikeaa! Paperi ei ehkä milloinkaan tunnu niin tyhjältä kuin silloin, kun pitäisi alkaa kehua itseään.


Me kaikki olemme erilaisia sekä osaamiseltamme että ominaisuuksiltamme. Osaaminen on tietoa ja taitoa, josta voi ammentaa myös muille. Ominaisuudet eivät ole osaamista, mutta piirteemme voivat jalostua taidoiksi, jos ne ovat mukana luomassa tulosta. Sosiaalinen lahjakkuus – tärkeä ominaisuus. Sosiaalisuuden avulla luodut kestävät asiakassuhteet – erityisosaamista!


Monesti voi tuntua, että toisen osaamista olisi helpompi sanoittaa kuin omaansa. Ennen kun ryhtyy hommiin, kannattaa heti kättelyssä sanoa hyvästit kahdelle pirulaiselle: itsekritiikille ja muihin vertailemiselle. Jokainen on urallaan omassa paikassaan – ja sinulla on lupa olla juuri siellä, missä ikinä oletkin. Keskity siis itseesi: mistä olet lähtenyt ja missä olet nyt? Mitä tällä välin opit? Ja missä näet itsesi seuraavaksi?


Vaikka et olisi juuri nyt työnhaussa, kannattaa oman osaamisen äärelle pysähtyä säännöllisesti. Oman osaamisen ymmärtäminen on tärkeää motivaation ja työtyytyväisyyden ylläpitämisessä. Kun on näppituntuma siitä, mitä osaa ja millaiset tehtävät vetävät puoleensa, voi tehdä parempia päätöksiä oman työnsä ja uransa suhteen.


5 + 1 vinkkiä oman osaamisen sanoittamiseen
  1. Kynä (ja peili) kauniiseen käteen! Pohdi aiempia tehtävistä: missä onnistut, mikä on luontevaa? Mistä saat papukaijamerkkejä kymmenen pisteen lisäksi? Listaa onnistumisesi ja mieleiset työtehtäväsi. Jos itsensä kehuminen tuntuu vaikealta, hae vauhtia kollegalta tai ystävältä.

  2. Mitä onnistumisesi takana on? Ensiksi silmäile tyytyväisenä listaasi. Aika kova tyyppi! Toiseksi pohdi jokaista listan kohtaa: miksi juuri tämä juttu on listalla? Miksi olit siinä niin hyvä? Kirjaa myös nämä syyt ylös.

  3. Seuraavana apuun tulee vanha tuttu työkalu eli mind map! Kartan keskellä olet sinä ja ympärilläsi kaikki osaamisesi. Pohdi yhtä osaamista kerrallaan ja pura se niin pieniksi paloiksi kuin pystyt. Kysy itseltäsi mitä ja miksi. Vältä vaikeita ja laajoja termejä, pysy käytännönläheisissä sanoissa. Mitä yksityiskohtaisemmalle tasolle saat ajatuskartan polut haarautumaan, sen parempi ymmärrys sinulla on osaamisestasi.

  4. Löydätkö yhteneväisyyksiä ja toisiaan tukevia teemoja? Hyvä, on nimittäin aika laittaa osaamisesi nippuun! Yhdistelemällä kaikki osaamisesi pienemmiksi kokonaisuuksiksi omien otsikoiden alle, on sinulla täysin uniikki paketti CV:een laitettavaksi.

  5. Helppoa + kivaa = BINGO! Kun tutkit onnistumisiasi, mieti asioita, joiden tekemisestä nautit, joista saat hyvää palautetta ja jotka tulevat sinulta luonnostaan. Näiden kombo on just sulle erityistä osaamista.


+ 1 Extravinkki papukaijamerkin päälle! Sen sijaan, että kirjoitat ansioluetteloosi sen, mitä olet työtehtävissä tehnyt, kirjoita myös sen, mitä olet oppinut. Silloin hahmotat itsekin, missä osaamista on ja missä voisit vielä kehittyä.


Ja ei kun sanoitushommiin! Tsemppiä työnhakuun!


Osaamistaan postausta varten jakoi Minjonin toinen perustaja, toimitusjohtaja Camilla Kylander.


1 273 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page